TA STRONA UŻYWA COOKIE

XNie pokazuj więcej
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Szukaj
linia
Słowa kluczowe:
Przedział cenowy:
do
Kategoria:

z podkategoriami
 

Wyszukiwanie zaawansowane
linia
Na skróty
alaska amica antyalergiczna braun control daewoo eliks first gryki hawkins odkurzacz poduszka rowenta sapir sassoon sigma suszarka vidal wałek łuską
Extra
linia

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Cyfrowa ramka fotograficzna Emprex 6
200.63zł
171.51zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Poduszka Medical® 40/40 - WYSYŁKA W 24H!
12.50zł
10.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna susząca włosy Vidal Sassoon VSST2951E
161.30zł
137.50zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga z pomiarem tkanek ELIKS GBF-950
109.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna Braun ES-1
129.99zł
122.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Patelnia z podkładką najlepsza na party
37.99zł
30.90zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga łazienkowa ELIKS GBF-830 PROMOCJA
99.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Czajnik bezprzewodowy Zelmer 17Z011
101.99zł
92.25zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga ELIKS GKS-866
57.90zł
29.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Zestaw do wina w skrzynce skórzanej 5cz.
79.99zł
59.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Radiobudzik Scott CMX 108 - WYPRZEDAŻ!
55.50zł
44.28zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga z pomiarem tłuszczu, wody i mięśni Bomann PW
55.50zł
55.23zł
linia
Aktualności
Produkty Babyliss
Materace i poduszki z łuski gryki
O zdrowej pościeli
Oceniamy suszarki
Obniżamy koszty przesyłek!
Aktualności


Grillowane oznacza zdrowsze   Data: 11 listopad 2007
Grillowane znaczy zdrowsze? Zasadniczo tak właśnie jest.

Ciężko byłoby znaleźć osobę, która nie lubi grillować. I choć grill i wszystko co z nim związane stał się w Polsce popularny niedawno, zdążył stać sie swoistym trendem narodowym. Z nadejściem lata niemalże na każdym kroku można poczuć aromat pieczonego mięsa.

Przyjemne z pożytecznym

Niewiele jest takich rzeczy, które łączą przyjemność ze zdrowym stylem życia. Wydaje sie jednak, że tak jest w przypadku grilla. Z jednej strony przebywanie na świeżym powietrzu jest znacznie przyjemniejsze niż stanie w kuchni. Potrawy z rusztu dostarczają miłych wrażeń smakowych i sa zdrowsze w porównaniu do potraw smażonych czy pieczonych. Poza tym ten sposób przygotowania mięs jest zalecany przez dietetyków.

A co na ruszt?

Na ruszcie można przygotować wszystko. Od mięs i ryb poczynając, na warzywach i owocach kończąc. Na rynku dostępna jest coraz większa ilość różnego rodzaju przypraw przeznaczonych typowo do dań z grilla. Ale nie można zapominać że kuchnia to tak naprawdę wielkie pole do eksperymentów - bo przecież ile osób tyle gustów i smaków.

Czy na pewno zdrowo?

Ostatnio jednak coraz częściej pojawiają się głosy mówiące o tym, że przyrządzanie potraw z grilla może być szkodliwe dla naszego organizmu.
To prawda, że podczas grillowania do potraw w wyniku spalania na ogniu wytapiajacego sie tłuszczu powstaja szkodliwe substancje chemiczne które następnie spożywamy. Nie możemy również zapominać, że węgiel drzewny może zawierać zanieczyszczenie o nieznanym składzie, które może być również szkodliwe.

Zawsze jest rozwiązanie

Czy mozemy jakos temu zaradzić? Wydaje się że najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie grilla elektrycznego. Unikamy dzięki temu wytwarzania szkodliwych substancji. Eliminujemy węgiel drzewny wraz z ewentualnymi zanieczyszczeniami. Poza tym, możemy grillować w miejscach gdzie stosowanie grilla drzewnego z uwagi na dym jest niemożliwe.

Sekrety grillowania

Kilka praktycznych porad:
  • na początek pamiętajmy o doborze właściwych produktów. To, że mięso przejdzie aromatem ziółnie oznacza, że może być ono gorszej jakości czy zbyt tłuste. 
  • Zarówno mięsa, jaki i ryby czy warzywa powinny być świeże i dobre gatunkowo.
  • Mięsa warto zamarynować przed grillowaniem. W zależności od gatunku, czas marynowania wahać się będzie od kilkunastu minut do kilku godzin. Dzięki temu jednak mięso stanie się bardziej kruche i nie będzie wymagało długiej obróbki, jednocześnie stanie się bardziej soczyste i smakowite.






Statystyka:
linia
Czytano:7450
Ilość komentarzy: 0
linia
linia
Napisz recenzję linia Kontynuuj linia