TA STRONA UŻYWA COOKIE

XNie pokazuj więcej
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Szukaj
linia
Słowa kluczowe:
Przedział cenowy:
do
Kategoria:

z podkategoriami
 

Wyszukiwanie zaawansowane
linia
Na skróty
babyliss bartscher braun comfort elazko elektryczna eliks fackelmann first gryki kołdra patelnia philips pierze poduszka polska texstyle wałek zelmer łuską
Extra
linia

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Cyfrowa ramka fotograficzna Emprex 6
200.63zł
171.51zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Poduszka Medical® 40/40 - WYSYŁKA W 24H!
12.50zł
10.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna susząca włosy Vidal Sassoon VSST2951E
161.30zł
137.50zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga z pomiarem tkanek ELIKS GBF-950
109.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna Braun ES-1
129.99zł
122.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Patelnia z podkładką najlepsza na party
37.99zł
30.90zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga łazienkowa ELIKS GBF-830 PROMOCJA
99.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Czajnik bezprzewodowy Zelmer 17Z011
101.99zł
92.25zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga ELIKS GKS-866
57.90zł
29.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Zestaw do wina w skrzynce skórzanej 5cz.
79.99zł
59.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Radiobudzik Scott CMX 108 - WYPRZEDAŻ!
55.50zł
44.28zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga z pomiarem tłuszczu, wody i mięśni Bomann PW
55.50zł
55.23zł
linia
Aktualności
Produkty Babyliss
Materace i poduszki z łuski gryki
O zdrowej pościeli
Oceniamy suszarki
Obniżamy koszty przesyłek!
Aktualności


Kawa - jak przygotować.   Data: 21 listopad 2009

Kawa jako napój znany jest od kilku stuleci. Początkowo ludzie moczyli rozdrobnione ziarna zielonej kawy w wodzie i tak przygotowany napój traktowali jako wzmacniający i dodający energii. Znacznie później zauważono, że lepsze efekty smakowe uzyskuje sie poprzez zalewanie rozdrobnionych ziaren gorąca wodą. Uzyskany napar miał zdecydowanie mocniejszy smak i aromat. Dopiero Arabowie stosunkowo niedawno zauważyli, że wspaniałe efekty smakowe uzyskuje sie przygotowując napar z prażonych i rozdrobnionych ziaren kawy.

Obecnie istniej wiele sposobów parzenia kawy –  w zależności od tradycji, przyzwyczajeń i upodobań możemy przyrządzić ją w specjalnym tygielku, filiżance, ekspresie lub filtrze.

  1. Kawa po polsku - ciągle jeszcze pamiętamy tzw. plujkę lub kawę z gruntem (mylnie nazywaną także kawą po turecku), czyli zmieloną kawę, obowiązkowo w szklance, zalaną wrzątkiem. Na szczęście sposób ten odchodzi powoli i nieodwracalnie w przeszłość, chociaż ci którzy pamiętają czasy gdy kawa była dobrem deficytowym i reglamentowanym twierdzą, że to właśnie wtedy smakowała najlepiej
  2. Kawa po turecku  - drobno zmieloną kawę należy wymieszać z cukrem i wsypać do tygielka (najlepiej miedzianego). Zalewamy to wszystko zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewamy do momentu, w którym wywar się podniesie. Nie należy jednak dopuścić, by woda zawrzała. Przed podaniem, trzeba jeszcze dodać kilka kropel zimnej wody, aby fusy osiadły na dnie. Dla uwypuklenia smaku kawy, można dodać do filiżanki odrobinę cynamonu lub kardamonu.  
  3. Z ekspresu przelewowego - to urządzenie, w którym woda przelewa się automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą. Wyposażony jest również podgrzewacz, który utrzymuje temperaturę kawy w szklanym dzbanku. Należy jednak pamiętać, by kawa nie stała zbyt długo w dużej temperaturze, ponieważ traci swój aromat.
  4. Z ekspresu ciśnieniowego - Można w nim przygotować w mocne espresso lub delikatne cappuccino (jeśli ekspres ma specjalne dysze spieniające mleko). Do specjalnego sitka wsypujemy zmieloną kawę i lekko ugniatamy. Kiedy woda osiągnie wysoką temperaturę, przechodzi przez kawę w sitku wprost do filiżanki. Tak przygotowana kawa ma charakterystyczną, delikatną warstwę jasnobrązowej pianki.
Pamiętać należy jednak, że o smaku kawy decyduje w pierwszej kolejności jej jakość oraz rodzaj. Dopiero potem można doskonalić smak i aromat stosując odpowiedni sposób przyrządzania. O kawach typu instant (rozpuszczalnych ) nie piszemy bo zasadniczo to nie jest raczej kawa ale napój udający w smaku i zapachu prawdziwy napar z palonych ziaren kawy.




Statystyka:
linia
Czytano:20771
Ilość komentarzy: 0
linia
linia
Napisz recenzję linia PowrótliniaKontynuuj linia