TA STRONA UŻYWA COOKIE

XNie pokazuj więcej
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Szukaj
linia
Słowa kluczowe:
Przedział cenowy:
do
Kategoria:

z podkategoriami
 

Wyszukiwanie zaawansowane
linia
Na skróty
alaska brother classic eldom eliks fellowes first grill gryki hawkins intex kołdra poduszka polska remington rowenta waga wałek łazienkowa łuską
Extra
linia

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Cyfrowa ramka fotograficzna Emprex 6
200.63zł
171.51zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Prostownica ceramiczna susząca włosy Vidal Sassoon VSST2951E
161.30zł
137.50zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga z pomiarem tkanek ELIKS GBF-950
109.00zł
54.99zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Zestaw akcesoriów pneumatycznych 5 cz. KENZO
69.57zł
45.39zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Prostownica ceramiczna Braun ES-1
129.99zł
122.99zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Mata masująca - masażer Thai Topcom TMC-2010H
503.09zł
352.76zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Patelnia z podkładką najlepsza na party
37.99zł
30.90zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga łazienkowa ELIKS GBF-830 PROMOCJA
99.00zł
87.99zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Waga ELIKS GKS-866
57.90zł
46.99zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Zestaw do wina w skrzynce skórzanej 5cz.
79.99zł
59.99zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Łuska gryki - zapas 5kg
29.50zł
24.99zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Radiobudzik Scott CMX 108 - WYPRZEDAŻ!
55.50zł
44.28zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Maszynko-golarka - zestaw dla męzczyzn do pielęgnacji ciała
61.00zł
52.88zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Waga z pomiarem tłuszczu, wody i mięśni Bomann PW
55.50zł
55.23zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Prostownica ceramiczno-tytanowa Babyliss ST70E ipro230 iCurl
190.00zł
189.84zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Łuska gryki - zapas 10kg
59.00zł
49.99zł

Sklep internetowy Tanieje.pl poleca:
Mata do masażu Botti Electronics / można używać w somochodzie
129.00zł
119.00zł
linia
Aktualności
Produkty Babyliss
Materace i poduszki z łuski gryki
O zdrowej pościeli
Oceniamy suszarki
Obniżamy koszty przesyłek!
Aktualności


Kombiwar - co to własciwie za urządzenie?   Data: 27 czerwiec 2009
Co to jest kombiwar?. Można powiedzieć że jest to nowoczesny prodiż z regulacją temperatury, ustawieniem czasu pracy oraz z termoobiegiem . Można w nim nie tylko piec i opiekać, lecz także gotować na parze, smażyć bez tłuszczu, odgrzewać oraz rozmrażać produkty. Dzięki termoobiegowi uzyskujemy jednorodną temperaturę w całej przestrzeni mimo, iż element grzejny jest umieszczony tylko w górnej części. Regulacja temperatury sprawia, że można go stosować zarówno do pieczenia jak i gotowania lub tylko odgrzewania. Niewielka objętość ( zazwyczaj ok. 12 litrów sprawia, że zużycie energii w porównaniu z piekarnikiem elektrycznym jest kilkakrotnie mniejsza
Kombiwar z grzałką tradycyjną czy halogenową?
Z technicznego punktu widzenie nie ma to większego znaczenia. Ważne jest aby element grzejny miał odpowiednią moc – bo pozwala to na szybkie uzyskiwanie pożądanej temperatury oraz umożliwia uzyskanie efektu przypieczenia wierzchniej warstwy mięsa. Tym niemniej w ostatnim okresie czasu zdecydowanie częściej klienci wybierają kombiwary halogenowe.
Poniżej kilka przepisów na potrawy z kombiwara chociaż można je równie dobrze przygotować w piekarniku. 

Pstrąg pieczony na ruszcie 
(pstrąg, olej lub masło, sól, kminek ,kolendra cytryna) 
Oczyszczonego pstrąga dobrze nasolić, posmarować olejem lub masłem szczególnie obficie w środku, posypać kminkiem. Od środka posypać kolendrą i pozostawić na 
kilkadziesiąt minut w lodówce. Następnie położyć na ruszt (dobrze jest wlać do kombiwara odrobinę wody na dno). Piec w temp. 250 stopni do 25 minut. Oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Bezpośrednio przed spożyciem skropiś sokiem ze świeżej cytryny oraz posmarować świeżym masełkiem

Ryba w całości pieczona w folii aluminiowej 
(ryba, cytryna, cebula, seler, marchew, pietruszka, woda, masło lub 
margaryna, sól, odrobina wina) 
Oczyszczoną rybę położyć na dość dużym kawałku folii, posolić. Do środka ryby 
włożyć cebulę pokrojoną w plastry, kilka plastrów selera, startą marchew i 
pietruszkę wymieszane z ziołami ( Polecam estragon, kolendrę lub lubczyk – oczywiście w zależności od indywidualnych preferencji). Wlać odrobinę wermutu, a następnie włożyć kawałek masła lub w ostateczności margaryny. Całość polać sokiem z cytryny. Owinąć dokładnie folią. Odłożyć rybę na kilkadziesiąt minut do lodówki. Na dno kombiwara nalać wody. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min. 

Filety z ryb na ruszcie. 
(filety, sól, olej) 
Rozmrożone filety włożyć do głębokiego talerza zalać czerwonym wytrawnym winem i odłożyć na około godzinę. Następnie posolić, posmarować olejem. Położyć na ruszcie. Piec w temp 250 stopni przez ok. 25 minut. 

Wieprzowe kotlety z pieczarkami w folii 
(3 szt. kotletów, masło, pieczarki) 
Kotlety rozbić, posolić i położyć na osobnych kawałkach folii. Na każdy 
kotlet położyć kawałek masła i pokrojone, surowe pieczarki. Owinąć szczelnie 
folią i położyć na ruszt. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 25 minut. 

Kotlety mielone 
(mięso mielone, jajko, sól, przyprawy, tarta bułka - masa ogólna ok. 300 g) 
Mielone mięso należy wymieszać z pozostałymi składnikami, zagęszczając masę 
tartą bułką. Uformować kotlety i piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min. 

Pieczeń rzymska. 
(mięso mielone [wieprzowe, wołowe], czosnek, tarta bułka, jajko, sól, 
przyprawy, cebula - masa ogólna ok 1000g) 
Mielone mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną cebulą, tartym czosnkiem. 
Posolić, doprawić do smaku i zagęścić tartą bułką. Uformować masę w kształt 
szyszki i położyć na kawałku folii aluminiowej, uprzednio posmarowanej 
olejem. Wlać na dno kombiwara 50 ml zimnej wody. Piec w temp. 220 stopni 
przez ok. 15 minut. 

Pieczone ziemniaki. 
(umyte, jednakowej wielkości ziemniaki w mundurkach) 
Nadkroić ziemniaki i w powstałe szczeliny włożyć kawałki masła, słoniny lub boczku wędzonego. 
Piec bez folii w temp. 250 stopni przez ok. 30 min ( czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ziemniaków) na ruszcie . 

Steki wołowe na czosnku 
(1,5 kg wołowiny bez kości, mielony pieprz, 2 ząbki utartego czosnku) 
Wymieszać pieprz z czosnkiem i tak przygotowana mieszanką smarujemy 
obustronnie steki. Pozostawić na 2 godziny w temp. pokojowej. Położyć na 
ruszcie niskim i piec w tem. 200 stopni przez 20 - 40 minut. 


Polędwica wieprzowa 
(polędwica wieprzowa, odrobina łagodnego curry, czosnek – może być granulowany, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, łyżka miodu,2 łyżki oleju,2 płaskie łyżki mąki, łyżka masła 
pół kostki rosołowej)
Przygotowujemy marynatę: po pół łyżki curry i czosnku mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny, miodem oraz olejem. Oczyszczoną i osuszoną polędwicę układamy na aluminiowej folii. Smarujemy marynatą. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut.
Następnie zawijamy w folię aluminiową lub wkładamy do specjalnego rękawa. 
Nagrzewamy kombiwar do 250 st tak aby zewnętrzna powłoka polędwicy uległa zamknięciu – dzięki temu będzie soczysta w środku. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. i pieczemy przez niecałą godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sos: rozpuszczamy kostkę rosołową w gorącej wodzie. Robimy zasmażkę z mąki i masła. Energicznie mieszając dodajemy rosół i przyprawy. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Podajemy sos do mięsa .

Filety z piersi kurczaka
(filety z piersi, 10 młodych ziemniaczków jednakowej wielkości, 2 łyżki masła lub margaryny, 1 brokuł, marynata do mięsa, jogurt naturalny, sól 
Porcje mięsa obsypujemy marynatą i pozostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Ziemniaczki dokładnie myjemy i nacinamy, w nacięciach solimy i umieszczamy odrobinę masła. Ziemniaki układamy na dolnym ruszcie kombiwaru i ustawiamy temperaturę na 200 stopni i czas 30 minut. Po 30 minutach na górnym ruszcie układamy marynowane porcje kurczaka, ustawiamy czas na 15 minut i temperaturę 200 stopni. Po 15 minutach przekładamy kurczaka na drugą stronę i wkładamy rozebranego brokułu, ustawiamy czas na 15 minut, temperatura pozostaje bez zmian. Potrawa jest gotowa po 60 minutach pieczenia.








Statystyka:
linia
Czytano:28306
Ilość komentarzy: 0
linia
linia
Napisz recenzję linia PowrótliniaKontynuuj linia