TA STRONA UŻYWA COOKIE

XNie pokazuj więcej
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Szukaj
linia
Słowa kluczowe:
Przedział cenowy:
do
Kategoria:

z podkategoriami
 

Wyszukiwanie zaawansowane
linia
Na skróty
antyalergiczna bomann cztery eldom eliks fackelmann first hyundai kora kołdra kuchenna opti optimum philips poduszka polska sapir waga łazienkowa łuską
Extra
linia

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Cyfrowa ramka fotograficzna Emprex 6
200.63zł
171.51zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Poduszka Medical® 40/40 - WYSYŁKA W 24H!
12.50zł
10.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna susząca włosy Vidal Sassoon VSST2951E
161.30zł
137.50zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga z pomiarem tkanek ELIKS GBF-950
109.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna Braun ES-1
129.99zł
122.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Patelnia z podkładką najlepsza na party
37.99zł
30.90zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga łazienkowa ELIKS GBF-830 PROMOCJA
99.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Czajnik bezprzewodowy Zelmer 17Z011
101.99zł
92.25zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga ELIKS GKS-866
57.90zł
29.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Zestaw do wina w skrzynce skórzanej 5cz.
79.99zł
59.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Radiobudzik Scott CMX 108 - WYPRZEDAŻ!
55.50zł
44.28zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga z pomiarem tłuszczu, wody i mięśni Bomann PW
55.50zł
55.23zł
linia
Aktualności
Produkty Babyliss
Materace i poduszki z łuski gryki
O zdrowej pościeli
Oceniamy suszarki
Obniżamy koszty przesyłek!
Aktualności


Przepis na tradycyjny polski chleb   Data: 21 marzec 2009

Skład zakwasu:

  • 1 kg mąki żytniej z pełnego przemiału
  • 1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 litr wody
  • szczypta soli
Przygotowanie zakwasu:
Wymieszać pół szklanki mąki żytniej z 1/3 szklanki. wody - letniej ale nie za ciepłej, przykryć chustą i postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Co najmniej raz dziennie mieszać. Gdy na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki i zacznie wydzielać się lekko kwaśny zapach, zakwas jest gotowy. Część zakwasu można przechowywać w lodówce lub wysuszyć i użyć jako zaczynu do następnego wypieku. Jeżeli chcesz skrócić proces tworzenia zakwasu można do ciasta dodać żurku (takiego jak na zupę)
Przygotowanie ciasta:
Dzień przed pieczeniem wymieszać zakwas z trzema szklankami mąki żytniej i szklanką letniej wody do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy masa podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki żytniej, mąkę pszenną i 3 szklanki wody, dodać soli. Ciasto należy wyrabiać aż będzie elastyczne i przestanie przylegać do dłono. Pozostawić w cieple, przykryte serwetą do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie uformować bochenki i włożyć do foremek wysmarowanych olejem lub margaryną, wypełniając je do polowy objętości. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na ok. 2-3 godziny. Gdy ciasto podrośnie, włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. ok. 200-220st.C
Z podanych składników można upiec 3 jedno kilogramowe bochenki.

 

Do upieczenia chleba według tego przepisu świetnie nadają się automaty do pieczenia chleba np. Clatronic . Trzeba oczywiscie proporcjonalnie zmniejszyć ilość składników. Takiego chleba już nigdzie nie kupicie. Przemysł piekarniczy niestety nie stosuje już zakwasu tylko tzw. ulepszacze.






Statystyka:
linia
Czytano:4696
Ilość komentarzy: 0
linia
linia
Napisz recenzję linia PowrótliniaKontynuuj linia