TA STRONA UŻYWA COOKIE

XNie pokazuj więcej
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Szukaj
linia
Słowa kluczowe:
Przedział cenowy:
do
Kategoria:

z podkategoriami
 

Wyszukiwanie zaawansowane
linia
Na skróty
apollo braun brita camry clatronic elektryczna eliks first hyundai intex kołdra kuchenna leitz polska tech tech_med tefal waga watson wkłady
Extra
linia

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Cyfrowa ramka fotograficzna Emprex 6
200.63zł
171.51zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Poduszka Medical® 40/40 - WYSYŁKA W 24H!
12.50zł
10.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna susząca włosy Vidal Sassoon VSST2951E
161.30zł
137.50zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga z pomiarem tkanek ELIKS GBF-950
109.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna Braun ES-1
129.99zł
122.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Patelnia z podkładką najlepsza na party
37.99zł
30.90zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga łazienkowa ELIKS GBF-830 PROMOCJA
99.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Czajnik bezprzewodowy Zelmer 17Z011
101.99zł
92.25zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga ELIKS GKS-866
57.90zł
29.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Zestaw do wina w skrzynce skórzanej 5cz.
79.99zł
59.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Radiobudzik Scott CMX 108 - WYPRZEDAŻ!
55.50zł
44.28zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga z pomiarem tłuszczu, wody i mięśni Bomann PW
55.50zł
55.23zł
linia
Aktualności
Produkty Babyliss
Materace i poduszki z łuski gryki
O zdrowej pościeli
Oceniamy suszarki
Obniżamy koszty przesyłek!
Aktualności


Wskazówki dotyczące gotowania na parze   Data: 23 marzec 2008
Gotowanie na parze jest nieporównywalnie bardziej korzystne dla naszego zdrowia niż zwykłe gotowanie. Przyrządzanie w ten sposób potraw pozwala na minimalizację traconych składników odżywczych, przez co podawane na stół potrawy są nie tylko smaczne, ale również dużo zdrowsze. Coraz bardziej popularne jest używanie w tym celu specjalnych urządzeń - parowarów.

Jak to działa?

Gotowanie na parze działa na takiej samej zasadzie, jak gotowanie w wodzie z tą jednak różnicą, że para nie wypłukuje składników mineralnych w takich ilościach jak zwykła woda. W przypadku witaminy C oszczędza się jej w ten sposób nawet 75%!

Wskazówki dotyczące przygotowywania potraw używając urządzenia do gotowania na parze

Informacje ogólne:
  • duże kawałki lub żywność, o której wiadomo z doświadczenia, że wymaga długiego czasu gotowania, należy układać zawsze na dolnej tacy
  • nie należy układać zbyt dużych kawałów żywności lub ich zbyt dużej liczby, aby para mogła przepływać przez niezasłonięte otwory w tacy
  • przed gotowaniem mięso i drób należy rozmrozić
  • płyny zbierające się w misce zbiorczej można wykorzystać do zup i sosów
Ryż:
  • istnieją różne gatunki ryżu. Proszę stosować się do indywidualnych zaleceń gotowania poszczególnych gatunków, które dokładnie opisane są w instrukcji,
  • po upływie czasu minimalnego proszę sprawdzić, czy ryż jest gotowy, zamieszać go,
  • po ugotowaniu ryż można doprawić solą, pieprzem i masłem.
Warzywa i owoce:
  • proszę dokładnie umyć warzywa, oczyścić je z niejadalnych części, a następnie pokroić według życzenia. Mniejsze kawałki gotują się szybciej niż większe
  • na czas gotowania na parze mogą mieć wpływ ilość, jakość, stopień świeżości jak również wielkość i jednolitość oraz temperatura zamrożonych potraw. Ilość wody oraz czas gotowania są dowolne, w zależności od oczekiwanego wyniku,
  • warzyw zamrożonych nie należy rozmrażać przed gotowaniem.
Ryby i owoce morza:
  • przed gotowaniem proszę umyć i oczyścić świeże owoce morza oraz ryby,
  • prawie wszystkie gatunki ryb i owoców morza gotują się bardzo szybko. Proszę gotować małe porcje lub podane w instrukcji ilości,
  • duże i małe małże oraz ostrygi otwierają się w różnym czasie gotowania. Proszę sprawdzać muszle, aby zapobiec przegotowaniu. Proszę w żadnym wypadku nie spożywać małż, które nie otworzyły się po ugotowaniu, może to spowodować zatrucie,
  • filety z ryb mogą Państwo gotować również w naczyniu na ryż.

Gotowanie to nie wszystko

Należy pamiętać, że o urządzenie do gotowania na parze trzeba dbać - podobnie jak o każde inne urządzenie wykorzystywane w kuchni. Podstawową czynnością jest naturalnie regularne czyszczenie. Jeżeli mają Państwo twardą wodę, bardzo ważne jest również odkamienianie, które powinno być wykonywane co 7-10 użyć. Wbrew pozorom nie jest to czynność trudna - wystarczy trochę octu. 






Statystyka:
linia
Czytano:7386
Ilość komentarzy: 0
linia
linia
Napisz recenzję linia Kontynuuj linia