TA STRONA UŻYWA COOKIE

XNie pokazuj więcej
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Szukaj
linia
Słowa kluczowe:
Przedział cenowy:
do
Kategoria:

z podkategoriami
 

Wyszukiwanie zaawansowane
linia
Na skróty
alaska brita clatronic fackelmann first hawkins jonizacją kuchenna philips sapir sassoon suszarka szatkownica tefal topcom urządzenie vidal waga wody zelmer
Extra
linia

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Cyfrowa ramka fotograficzna Emprex 6
200.63zł
171.51zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Poduszka Medical® 40/40 - WYSYŁKA W 24H!
12.50zł
10.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna susząca włosy Vidal Sassoon VSST2951E
161.30zł
137.50zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga z pomiarem tkanek ELIKS GBF-950
109.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Prostownica ceramiczna Braun ES-1
129.99zł
122.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Patelnia z podkładką najlepsza na party
37.99zł
30.90zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Nowoczesna, analityczna waga łazienkowa ELIKS GBF-830 PROMOCJA
99.00zł
54.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Czajnik bezprzewodowy Zelmer 17Z011
101.99zł
92.25zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga ELIKS GKS-866
57.90zł
29.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Zestaw do wina w skrzynce skórzanej 5cz.
79.99zł
59.99zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Radiobudzik Scott CMX 108 - WYPRZEDAŻ!
55.50zł
44.28zł

Sklep sypialny.com.pl poleca:
Waga z pomiarem tłuszczu, wody i mięśni Bomann PW
55.50zł
55.23zł
linia
Aktualności
Produkty Babyliss
Materace i poduszki z łuski gryki
O zdrowej pościeli
Oceniamy suszarki
Obniżamy koszty przesyłek!
Aktualności


Wskazówki dotyczące gotowania na parze   Data: 23 marzec 2008
Gotowanie na parze jest nieporównywalnie bardziej korzystne dla naszego zdrowia niż zwykłe gotowanie. Przyrządzanie w ten sposób potraw pozwala na minimalizację traconych składników odżywczych, przez co podawane na stół potrawy są nie tylko smaczne, ale również dużo zdrowsze. Coraz bardziej popularne jest używanie w tym celu specjalnych urządzeń - parowarów.

Jak to działa?

Gotowanie na parze działa na takiej samej zasadzie, jak gotowanie w wodzie z tą jednak różnicą, że para nie wypłukuje składników mineralnych w takich ilościach jak zwykła woda. W przypadku witaminy C oszczędza się jej w ten sposób nawet 75%!

Wskazówki dotyczące przygotowywania potraw używając urządzenia do gotowania na parze

Informacje ogólne:
  • duże kawałki lub żywność, o której wiadomo z doświadczenia, że wymaga długiego czasu gotowania, należy układać zawsze na dolnej tacy
  • nie należy układać zbyt dużych kawałów żywności lub ich zbyt dużej liczby, aby para mogła przepływać przez niezasłonięte otwory w tacy
  • przed gotowaniem mięso i drób należy rozmrozić
  • płyny zbierające się w misce zbiorczej można wykorzystać do zup i sosów
Ryż:
  • istnieją różne gatunki ryżu. Proszę stosować się do indywidualnych zaleceń gotowania poszczególnych gatunków, które dokładnie opisane są w instrukcji,
  • po upływie czasu minimalnego proszę sprawdzić, czy ryż jest gotowy, zamieszać go,
  • po ugotowaniu ryż można doprawić solą, pieprzem i masłem.
Warzywa i owoce:
  • proszę dokładnie umyć warzywa, oczyścić je z niejadalnych części, a następnie pokroić według życzenia. Mniejsze kawałki gotują się szybciej niż większe
  • na czas gotowania na parze mogą mieć wpływ ilość, jakość, stopień świeżości jak również wielkość i jednolitość oraz temperatura zamrożonych potraw. Ilość wody oraz czas gotowania są dowolne, w zależności od oczekiwanego wyniku,
  • warzyw zamrożonych nie należy rozmrażać przed gotowaniem.
Ryby i owoce morza:
  • przed gotowaniem proszę umyć i oczyścić świeże owoce morza oraz ryby,
  • prawie wszystkie gatunki ryb i owoców morza gotują się bardzo szybko. Proszę gotować małe porcje lub podane w instrukcji ilości,
  • duże i małe małże oraz ostrygi otwierają się w różnym czasie gotowania. Proszę sprawdzać muszle, aby zapobiec przegotowaniu. Proszę w żadnym wypadku nie spożywać małż, które nie otworzyły się po ugotowaniu, może to spowodować zatrucie,
  • filety z ryb mogą Państwo gotować również w naczyniu na ryż.

Gotowanie to nie wszystko

Należy pamiętać, że o urządzenie do gotowania na parze trzeba dbać - podobnie jak o każde inne urządzenie wykorzystywane w kuchni. Podstawową czynnością jest naturalnie regularne czyszczenie. Jeżeli mają Państwo twardą wodę, bardzo ważne jest również odkamienianie, które powinno być wykonywane co 7-10 użyć. Wbrew pozorom nie jest to czynność trudna - wystarczy trochę octu. 






Statystyka:
linia
Czytano:7493
Ilość komentarzy: 0
linia
linia
Napisz recenzję linia Kontynuuj linia